header
Meld u hier aan!

Prachtig nieuw hotel in Ripperdastraat

14-09-2017

De bedoeling was dat Boutiquehotel Staats in de Ripperdastraat in mei open zou gaan. Dat werd 5 augustus. Sinds die dag zijn de 21 kamers uitstekend bezet en is het in het inpandige restaurant De Ripper, het leerwerk restaurant waar jongeren die zijn uitgevallen in het regulier onderwijs werkzaam zijn, een drukte van belang. Tot blijdschap natuurlijk van de manager en eigenaar Claudia van der Berg. Zij doet dit project samen met Michel Ruijgrok, eigenaar van ESTIDA, een toonaangevend bureau dat interieurs voor met name horecazaken, zoals de Haarlemse Jopen Kerk, ontwerpt. Claudia komt uit een echte horecafamilie. Haar grootouders waren eigenaar van de Albatros in Zandvoort. Dus koos ze voor de Hogere Hotelschool in Den Haag. "Ik ben altijd werkzaam geweest in de hotelwereld, deed onder andere de branding voor de Nederlandse hotelgroep. Michel en ik dachten: als ESTIDA echt wat wilt laten zien, creëer dan een eigen uithangbord. Dat is dus Boutiquehotel Staats geworden."

Alle 21 kamers zijn verschillend. Van een suite tot een wat eenvoudiger kamer. Claudia mikt op zowel de toeristische- als de zakelijke markt. "Kijk nu maar naar ons restaurant. Het is tien uur, er wordt druk ontbeten. Dat zijn de toeristen. Onze zakelijke gasten zijn al lang op pad. Haarlem, en dus ook wij, profiteert van de overflow vanuit Amsterdam. Haarlem heeft zo veel te bieden, het ligt prachtig tussen de bollenvelden, het strand en Amsterdam. De verwachting is dat die toeristische markt blijft groeien. Bovendien staan vanuit ons hotel toeristen, als ze met de trein reizen, binnen een half uur de Dam. Wat wil je nog meer?!"
Boutiquehotel Staats is in elk geval een prachtig hotel met een bijzonder mooi interieur. Restaurant De Ripper, onlangs nog met een fraaie 8.5 beoordeeld door de culinaire journalisten van Haarlems Dagblad, is van dinsdag tot en met zaterdag geopend.

Kick-Off Retail Innovatie Café

De Retail staat al een aantal jaren onder druk. Dat komt niet alleen door de economische crisis. Er zijn andere oorzaken zoals de opkomst van online winkelen en nieuwe behoeftes van de consument. Winkels en binnenstad moeten interessant voor de consument blijven. We moeten daarbij inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Maar hoe dan? Daarom namen gemeente, Centrum Management Groep en Haarlem Centraal het initiatief tot de start van een Retail Innovatie café. Het wordt een platform waar nieuwe ontwikkelingen in de Retail aan de orde komen. Woensdagavond 13 september was de eerste bijeenkomst in de Apple Store. Het werd een zeer inspirerende avond.
 
Tijdens deze eerste bijeenkomst spraken retailers en vertegenwoordigers van de diverse organisaties over de huidige situatie. Er komen meer toeristen naar de stad, die hun portemonnee in de diverse winkels trekken. Maar om een aantrekkelijke winkelstad te zijn, moet wel aan een paar basisvoorwaarden worden voldaan, zoals bestrijding leegstand, de fietsproblematiek, de overvolle prullenbakken en de hoge parkeertarieven. Namens Haarlem Marketing vertelde Leontine Splinter dat Haarlem Marketing zich primair richt op de kwaliteitsconsument. Daarom liever geen goedkope formules in de binnenstad. Verder werd een aantal zaken opgesomd die de aantrekkelijkheid van een binnenstad vergroten. Overleg met eigenaren om lege winkels voor een kortere periode te kunnen benutten, het concept van Gather waar creatieve ondernemers hun producten laten zien over de hele binnenstad verspreiden. Bewaak de diversiteit die Haarlem zo onderscheidend maakt, maak ontmoetingsplekken, zorg voor beleving. Het lijken open deuren, maar ze zijn zeer belangrijk om Haarlem de beste winkelstad van Nederland te laten blijven. Samenwerking tussen de diverse betrokken partijen is daarbij essentieel. Net als eigenaren moeten worden overtuigd dat een vitale binnenstad ook voor hun belangrijk is.
Aan de lange tafel aan de Apple Store kwamen diverse ideeën aan bod zoals:hulp voor starters, bestaande bedrijven die helpen bij innoveren en groot en klein combineren. Een grote winkel die een deel van zijn vloeroppervlakte voor een bepaalde periode ter beschikking stelt aan een kleine ondernemer om zijn producten te laten zien. Zo kan er een platform worden geboden aan vernieuwende ambachten en makers. Gather heeft de contacten, eigenaren Danny en Bernice kennen het klappen van de zweep. Marjolein van der Goen, mede- eigenaresse van een aantal modezaken in de binnenstad, omarmde het voorstel en liet weten daar open voor te staan. Het innovatiecafé kan een bemiddelende rol spelen door bijvoorbeeld te gaan werken met retail-coaches, door de wol geverfde retailers die starters adviseren, of met het organiseren van inspiratiesessies. 
De Kick-Off was een groot succes. Alle aanwezigen lieten weten dat het niet bij een aftrap blijft. Volgende week al worden de koppen bij elkaar gestoken om alle retailers in het centrum te informeren. Eind oktober staat de volgende sessie op het programma. Dan willende deelnemers van het eerste uur de groep ‘koplopers' uitbreiden.

Flyer handhaving 

Bekijk hier de flyer met betrekking tot informatie over handhaving in Haarlem. 

 
Meer nieuws

Wonen boven Winkels Haarlem