header
Meld u hier aan!

Ten Boom Juweliers sluit winkel

26-08-2017

In 1837 vestigde Ten Boom Juweliers zich in de Barteljorisstraat. Vijftien jaar leden begon Stèph Ibink op deze plek samen met zijn vrouw Arja met zijn winkel. Na 41 jaar in het vak te hebben gezeten, moet hij noodgedwongen om gezondheidsreden stoppen. Het verleden met overvallen en zelfs een gijzeling eisen hun tol. Het sluiten van de winkel is een langzaam proces. Stèph Ibinik verwacht dat hij rond Kerstmis 2018 de deur definitief sluit. Helemaal stoppen gaat deze gepassioneerde vakman overigens niet. Hij gaat verder met twee webshops: één voor vintage sieraden en één voor de beroemde Ten Boom horloges. "Daarmee waarborgen we tevens de service en de garantie voor de klanten die in de winkel een sieraad of horloge hebben gekocht of nog gaan kopen." 

Terwijl Stèph en zijn zoon Tim aan tafel de verhalen vertellen, klimmen achter een glazen deur Amerikaanse toeristen via een trap naar het Corrie ten Boom huis. Corrie ten Boom is de beroemde verzetsvrouwe die samen met haar zus Betsie haar leven in de waagschaal stelde om onderduikers te helpen. Betsie overleed na verraad in het concentratiekamp, Corrie overleefde de oorlog. De band tussen de juwelier en het museum is nauw, vertelt Stèph. "Ik denk nu met de stichting mee over de invulling van de winkel. De plannen verkeren in een pril stadium. Een optie is de winkel in de oude luister van 1837 te herstellen. Ik hoop na het sluiten van onze zaak nog een ochtend in de week als vrijwilliger voor de stichting actief te zijn."
Zoon Tim werkt momenteel in de winkel om te ervaren wat het is om juwelier en ondernemer te zijn. Hij is gespecialiseerd in de in- en verkoop. "Een eigen zaak is natuurlijk heel wat anders. Mijn vader komt uit een echte juweliersfamilie. Zijn opa was juwelier, zijn twee broers zijn het, dus het moet wel in mijn genen zitten", lacht hij. Zijn vader toont ondertussen verschillende prachtige sieraden die hij zelf heeft ontworpen. "Ik heb deze collectie in ruim veertig jaar opgebouwd. Aan elk van deze sieraden zit een verhaal vast. Het laten zien, erover vertellen, het is en blijft bijzonder."

 
Meer nieuws

Wonen boven Winkels Haarlem