header
Meld u hier aan!

‘De binnenstad is van alle partijen'

29-04-2017
Van wie is de binnenstad? Deze vraag stelde Farzad Ghaus, directeur van Stad & Co tijdens de ledenborrel van de Vereniging Eigenaren Binnenstad Haarlem woensdag 19 april. Het eensluidende antwoord van de VEBH leden was: de binnenstad is van alle partijen. Hoewel de binnenstad dus van iedereen is, betalen eigenaren van commercieel vastgoed nu niet mee aan de reclamebelasting. Via de BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) zou dat wel het geval zijn.

Farzad Ghaus: "In Eindhoven zijn via de BIZ alle ondernemers en alle eigenaren verenigd via de heffing op de WOZ waarde. Dankzij de BIZ staan deze partijen sterker ten opzichte van de politiek. Bovendien creëer je via de BIZ een budget om dingen mogelijk te maken", aldus Farzad Ghaus. De binnenstad van Eindhoven is met circa 2050 ondernemers en vastgoedeigenaren sinds 1 januari van dit jaar de grootste BIZ van Nederland. Ze creëren hiermee een gezamenlijk investeringsbudget van circa vier miljoen euro voor de komende vijf jaar. De BIZ Eindhoven Centrum besteedt dit geld aan (verdere) versterking van de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de binnenstad voor bezoekers, inwoners, ondernemers en investeerders.

Ter vergelijking: in het Haarlemse ondernemersfonds vloeit jaarlijks een bedrag van circa €350.000,-. Daarvan gaat een ton naar Haarlem Marketing. De rest van het bedrag gaat onder andere naar Haarlem Lichtstad, de centrummanager wordt ervan betaald, maar ook een praalwagen voor het Corso. Daarnaast betaalt het Ondernemersfonds een bijdrage aan een aantal festiviteiten in de binnenstad als Haarlem Jazz & More en worden straatverenigingen financieel ondersteund. Het Ondernemersfonds voorkomt dat freeriders profiteren van de inzet van andere ondernemers. Net als de BIZ dus.

Italiaanse stuwdam in Damstraat

Negen jaar geleden startte Pim Serné met Restaurant Parels aan de Oude Groenmarkt. Sinds anderhalve week heeft hij met Diga in de Damstraat een tweede restaurant onder zijn hoede. Een restaurant met een Italiaanse keuken. Want Pim is groot liefhebber van Italiaans eten, Italiaanse wijnen en de Italiaanse cultuur. Sinds kort kent ook de verse Italiaanse paste geen geheimen meer voor Pim. Hij vertrok twee maanden geleden naar het land van Fiat, Ferrari en Buffon om daar te leren hoe je de meest verrukkelijke pasta zelf maakt. Diga betekent stuwdam in het Italiaans. Een toepasselijke naam voor een restaurant in de Damstraat. "We hebben de zaak grondig verbouwd en via een doordachte indeling gezorgd dat ondanks de vele vierkante meters de akoestiek, de stijl en de sfeer kleinschalig bleven. De reacties van bezoekers zijn uitermate positief. Ik was al twee jaar op zoek naar een locatie waar ik deze plannen kon realiseren. Het moest wel in deze buurt zijn, in de schaduw van de kerk zeg maar, dicht bij Parels. Mijn bedrijfsleider bij Parels werkt al acht jaar bij mij. Parels blijft Parels dus. Voor de twee zaken open gaan, bespreek ik alles met hem en andere medewerkers. Dat werkt perfect."

Pim roemt de samenwerking met de andere horecaexploitanten in de directe omgeving. "We zijn geen concurrenten maar collega's. De onderlinge verstandhouding is uitstekend. Dit gebied heeft een enorme aantrekkingskracht op het uitgaanspubliek. Ik heb gezien dat er de afgelopen negen jaar veel veranderd is in Haarlem. Het is gewoon een prachtige stad.' Een prachtige stad dus en met Diga een prachtig nieuwe Italiaans restaurant waar het heerlijk toeven is.

 
Meer nieuws

Wonen boven Winkels Haarlem